Składniki:
Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
Podgrzybek świeży – ok. 500 g
Kurka świeża – 250 g
Cebula – 2 średnie szt.
Filet z kurczaka – 200 g
Śmietana kwaśna 18% – 300 ml
Śmietana słodka 18% – 200 ml
Olej – 3 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
2. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie.
3. Następnie odcedzamy i przepłukujemy.
4. Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju.
5. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
7. Całość doprowadzamy do wrzenia.
8. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.