Składniki na 2 porcje:
3– 4 czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i czarny pieprz
oliwa z oliwek
do podania: makaron krajanka, ulubiona zielenina (np. koperek)
Przygotowanie:
Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a z pomidorów szypułki. Cebule obieramy, kroimy w talarki. Warzywa układamy na dużej blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 35-40 minut. Gorące papryki wkładamy do szczelnego plastikowego woreczka i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pomidory również obieramy ze skórki.
Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z makaronem i ulubioną zieleniną.